Philosophy for Life English Test – ‘פילוסופיה לחיים’ עלון #1 – נובמבר 2009

השתלמות בפילוסופיה לילדים 2008

בחול המועד סוכות קיימנו השתלמות בת יומיים למנחים. ההשתלמות יועדה למנחים חדשים אשר מתחילים לעבוד בבתי ספר. ההשתלמות הועברה על ידי צוות המרכז. להלן רשמים מההשתלמות של אייל דוננפלד.

oct-hishtalmut-2008

אייל דוננפלד

 
סדנא זו לימדה אותי רבות על הוראת פילוסופיה לילדים והוראת פילוסופיה בכלל.אחת הבעיות שיש בהוראת פילוסופיה היא מצד אחד לצאת מעולמם של המשתתפים ומצד שני לא לאבד את הפוקוס על הנושא הנלמד. השיטה בה מתחילים בקריאת טקסט בכיתה, איסוף שאלות מהתלמידים לגבי טקסט זה והגעה אל הנושא דרך שאלות אלו מקיימת את שני המרכיבים באופן מאוזן. הסדנא גם הראתה כיצד באמצעות תיאור השימוש בשפה ובמתן דוגמאות ניתן להגיע לתובנות פילוסופיות עמוקות ולעיתים מפתיעות. עמדה ויטגנשטיינית זו, לפיה אין צורך בפיתוח תיאוריות על מנת להתפלסף התבררה הן כנכונה והן כמתאימה ביותר להוראת ילדים. לילדים כבר יש פרה-קונספציות שדיון מושגי יכול לערער ולפיכך גם לאתגר למחשבה ולהפתיע. אמנם צריך להתייחס לערעור זה, המצב שבה מסתיימת כל חקירה סוקרטית, לא כהצגה של עמדה ספקנית כי אם כחלק ממהלך פילוסופי שסופו בפתרון. גם נקודה זו הודגשה בסדנא וההתרשמות שלי הייתה שגם לכך תרם אופן הבנייה של השיעור אשר כיוון את החקירה אל מטרה נתונה מראש.
ההכוונה הזו נראית יכולה להתפרש כאנטי- פילוסופית בהיותה של הפילוסופיה מטבעה דיון פתוח. עם זאת השתכנעתי שזו הדרך היחידה ללמד פילוסופיה וכן שכל המרכיבים שיש בעשיית הפילוסופיה- חשיבה איכותית ויצירתית ,ניתוח מושגי כמו גם הפן המוסרי חברתי של לקיחת אחריות על מה שאתה אומר והקשבה מתוך כבוד לדברי הזולת- מתקיימים באופן מרשים ביותר בתוך מסגרת זו. סדנא זו נערכה באופן בו המשתתפים לקחו תפקיד כתלמידים של השיעורים ואח”כ ניתחו ביחד את המרכיבים הדידקטיים שיש בשעורים. בנוסף לכך למדנו על אופן לסכם את השיעור ולקבל הערכה מהתלמידים. בנוסף לערך הלימודי הגדול שהייתה לסדנא עבורי נהניתי ממנה מאוד הן כתלמיד והן כמשתתף.


פעילות בבתי ספר – בית ספר יד ביד לחינוך דו לשוני בירושלים

יד הוא ביד הוא בית ספר דו לשוני אשר בו לומדים ביחד יהודים וערבים. בית הספר ממוקם בשכונת פת בין בית צפאפא לקטמונים. על מנת שכל ילדי הכיתה יוכלו לעבוד ביחד הכנו חומרי לימוד בהם הטקסט נמצא גם בעברית וגם בערבית זה מול זה. דרך זו מאפשר שיתוף של הטקסט ודיון משותף של יהודים וערבים.בבית הספר אנו עובדים בכיתות ג’ ו-ה’. ייחוד נוסף של העבודה בבית הספר הוא שההוראה בכיתות נעשית על ידי שני מחנכים, יהודי וערבי. כאשר כל מחנך מדבר בשפתו ומייצג את תרבותו. עבור הפילוסופיה לילדים מאפשרת דרך זו לימוד דיאלוגי המציג פלורליזם תרבותי ופילוסופי.לפרטים נוספים:אבנר קנטור, avner@philosophy4life.org du-leshoni

 ערב לקראת חנוכה – מקבלים את האור

ביום שלישי ה-8 בדצמבר 2009 יתקיים ערב השקה של קלפים מצוירים “סימפוניה של אור – לגילוי האמת והטוב הפנימי” – 52 קלפי השראה בעקבות הספירות שבקבלה כדי להעצים את יכולתנו לשחק, לצמוח ולזכות באור. הערב ייערך במרכז הכנסים ע”ש קונרד אדנאואר, משכנות שאננים, ימין משה, ירושלים.
לפרטים נוספים


פיתוח חומרים לכיתות ד’ ו-ה’

בשנת הלימודים תשס”ט אנו מפתחים חומרים לכיתות ד’ ו-ה’. חומרים אלו מרחיבים את תוכנית הלימודים של פילוסופיה לילדים עבור תלמידים שהשתתפו בתוכנית בשנים קודמות ומאפשרת להם להעמיק את החקירה הפילוסופית. חומרים אלו מתאימים גם לבתי ספר שמתחילים לעבוד עם התוכנית. חומרים אלו מאורגנים מסביב לנושא פילוסופי מרכזי כגון: שמות, תקשורת, סודות, סיפורים. בדרך זו המורה והתלמידים עובדים עם אותם חומרים ביחד באמצעות פעילויות כיתה, סיפורים, תוכניות דיון, ויכולים לכתוב ולתעד רעיונות ומחשבות. החומרים זמינים בעברית ובערבית.


“קדימה” – שילוב בין פילוסופיה ותנ”ך

תוכנית הלימודים (ולא המפלגה!) “קדימה – מסעות עם תכלית” פותחה על ידי Philosophy for Life English Test. התוכנית מיועדת לילדי כיתות ז’-ח’. אחד מהמאפיינים היחודיים לתוכנית הוא שהמורה והתלמיד עובדים יחד עם אותה חוברת. להלן חלק מתוך ההקדמה לתוכנית.

בתורה מתגלים שלל גווני מארג החיים. משפחה, יציאה מהבית והשיבה אליו, לידות, מיתות, מעשי מירמה, אומץ, אויבים, חוק ופורענות, חרות, גורל, געגועים וחרטות, אנושיים להפליא ואף מעבר לאנושיים. התורה היא כתב ומשנה, מסורת שבעל-פה ודבר אלוהים. מתוך פנייה אל החיים עצמם, הכתוב חדור ביכוֹלוּת פילוסופית.

תכנית לימודים זו, האורכת תשעה שבועות, מתרכזת סביב המושג ‘הלאה’. המילה “קדימה!” תופסת את רוח התנועה הזו הלאה. תנועה שכזו היא מכוּוונת – מלאת ציפייה ואפשרויות. בין אם מאומצת בחום ובין אם אך נסבלת, בין אם ביחידים ובין אם בקבוצות, ‘הלאה’ חיונית לחוויה האנושית. מסעות מכילה בתוכה מוטיב מרכזי של הסיפור המקראי. בכך שנאפשר לתלמידים להאבק בשאלות רבות משמעות דרך חקירה פילוסופית בעזרת התנ”ך, אנו מבקשים להעמיק ולפתח את השפה, הכלים התפיסתיים וכישורי החקירה שיסייעו להעצים את יכולתם של התלמידים להתמודד נכוחה עם אפשרויות בחירה אלו.

bible


כנס ICPIC הבינלאומי ה-14

המועצה הבינלאומית לחקירה פילוסופית עם ילדים מתכנסת בפדובה באיטליה ב-4-2 ביולי, 2009 בנושא של “הערכה של חשיבה מורכבת דרך חקירה פילוסופית: מודלים, התקדמויות והצעות למילניום החדש”.
הכנס ICPIC ילווה בכנס מקדים לציון יום הולדתו ה-150 של ג’ון דיואי שיערך בנאפולי ב-30/6-1/7.
בדקו את אתר הכנס: https://icpic2009.educazione.unipd.it

icpic